Opret interessentskab

Et interessentskab (I/S) er en fleksibel og populær virksomhedsform, hvor to eller flere personer eller virksomheder kan gå sammen om at drive en forretning.

I denne guide tager vi dig igennem alt, hvad du skal vide om interessentskaber – fra fordele og ulemper til krav og en trin-for-trin-guide til, hvordan du opretter din egen I/S, med tilhørende screenshots.

Hvad er et interessentskab (I/S)?

Et interessentskab er en selskabsform, hvor mindst to ejere – kaldet interessenter – går sammen om at drive en virksomhed.

Interessenterne deler ansvaret og risikoen for virksomheden. Det betyder, at de hver især hæfter personligt og solidarisk for virksomhedens gæld og forpligtelser. Dette kan være en fordel for mindre virksomheder, der har behov for en fleksibel struktur og tæt samarbejde mellem partnerne.

Interessentskaber er ofte populære blandt mindre virksomheder, startups eller familieforetagender, hvor tillid mellem partnerne er afgørende for succes.

Lad os hjælpe dig

Fordele og ulemper ved at vælge et interessentskab

Fordele ved et interessentskab

  • Ingen krav om startkapital: Modsat selskabsformer som ApS, hvor du skal have minimum 20.000 kr. i startkapital, er der ingen krav om kapital ved oprettelse af et interessentskab.
  • Fleksibilitet: Interessentskaber giver stor frihed til at strukturere samarbejdet, fx hvordan indtjening og beslutninger fordeles mellem partnerne.
  • Nem og billig opstart: Det er hurtigt og ukompliceret at oprette et interessentskab, hvilket gør det til en attraktiv løsning for mange.
  • Tæt samarbejde: I et interessentskab deler I ansvaret og træffer beslutninger sammen, hvilket kan styrke effektiviteten i samarbejdet.

Skattefordele: I/S beskattes ikke som virksomhed – i stedet beskattes overskuddet direkte hos de enkelte ejere. Dette kan være fordelagtigt i visse situationer.

Ulemper ved et interessentskab

  • Personlig hæftelse: Den personlige og solidariske hæftelse betyder, at hver interessent kan blive ansvarlig for hele virksomhedens gæld, selvom gælden er skabt af en anden interessent.
  • Uenighed mellem interessenter: Hvis I som partnere ikke er enige om beslutninger eller ansvarsfordeling, kan det skabe konflikter, der kan skade virksomheden.
  • Begrænset troværdighed: Mange kunder og samarbejdspartnere ser selskabsformer som ApS som mere troværdige, da de har krav om startkapital og begrænset hæftelse.

Komplekse skatteforhold: Selvom der kan være skattefordele, kan de også være komplekse at administrere, da hver interessent skal indberette sin andel af overskuddet i sin personlige selvangivelse.

Krav ved oprettelse af interessentskab

For at oprette et interessentskab skal I opfylde følgende krav:

  • Minimum to ejere: Interessentskabet skal have mindst to ejere, som kan være personer eller virksomheder.
  • Interessentskabskontrakt: Selvom det ikke er lovpligtigt, anbefales det kraftigt at lave en skriftlig kontrakt, der regulerer ansvarsfordeling, beslutningsprocesser og hvordan virksomheden opløses.
  • Registrering hos Erhvervsstyrelsen: Interessentskabet skal registreres hos Erhvervsstyrelsen, og virksomheden skal have et CVR-nummer.
  • Skat og moms: Interessentskabet skal registreres for skat og moms, hvis det er relevant for virksomhedens aktiviteter.

Det anbefales kraftigt at lave en skriftlig interessentskabskontrakt, selvom det ikke er lovpligtigt. Den har til formål at regulere ansvarsfordeling, beslutningsprocesser og hvordan virksomheden opløses.

Sådan opretter du et interessentskab

Følg disse trin for at oprette et interessentskab:

  1. Lav en skriftlig interessentskabskontrakt

Start med at udarbejde en kontrakt, hvor I aftaler, hvordan ansvarsfordelingen, indtjening og beslutningstagning skal foregå. Dette er med til at forebygge konflikter og vil sikre, at alle parter kender deres roller og ansvar.

  1. Gå til Virk.dk, og udfyld oplysninger

Besøg virk.dk, hvor I kan påbegynde registreringen af jeres interessentskab. Klik på ‘Start virksomhed’.

Skærmbillede af virk.dk, der viser knappen ‘Start virksomhed’ for registrering af interessentskab

Klik derefter på ‘Start selvbetjening’.

Skærmbillede af virk.dk, der viser knappen ‘Start selvbetjening’ for hurtig adgang til selvbetjeningsløsninger.

Log ind med dit MitID, hvis ikke du allerede er logget ind.

Illustration af Mit ID-registreringsprocessen for at oprette interessentskab.

Godkend herefter betingelserne for brug for at fortsætte virksomhedsregistreringen.

Billede af skærmen, hvor betingelserne for brug godkendes for at fortsætte virksomhedsregistreringen.

Så er det tid til at vælge virksomhedsform – klik på ‘Interessentskab (I/S) og Kommanditselskab (K/S)’ til at starte med.

Billede af valgmenuen på virk.dk, hvor man vælger ‘Interessentskab (I/S) og Kommanditselskab (K/S)’

Herefter skal du vælge ‘Interessentskab (I/S).

Skærmbillede af virk.dk, hvor man vælger interessentskabsformen I/S.

Som nævnt tidligere kan interessentskabet enten være ejet af personer eller virksomheder. I næste trin skal du angive med afsæt i de to valgmuligheder, hvad virksomhedens interessenter består af.

Illustration af hvordan man angiver interessentskabets interessenter som enten personer eller virksomheder.

Du er nu på siden, hvor du kan påbegynde registreringen af jeres interessentskab. I venstre side af skærmen kan du følge trinene ét ad gangen ved at klikke dig videre, efterhånden som du udfylder oplysningerne med informationer og dokumenter.

Skærmbillede af registreringssiden for interessentskaber på virk.dk, med trin-for-trin instruktioner i venstre side.
  • Registrer for skat og moms

Hvis din virksomhed forventer en omsætning over 50.000 kr. om året, skal du registrere den for moms. Det gøres nemt i samme proces på Virk.dk.

  • Få et CVR-nummer

Når alle oplysninger er korrekt udfyldt og sendt, vil du modtage en bekræftelse på registreringen. Jeres interessentskab tildeles derefter et CVR-nummer, som fungerer som virksomhedens officielle identifikation.

Tip: Vil du hellere starte alene? Læs vores guide til, hvordan du opretter en enkeltmandsvirksomhed. Eller hvis du ønsker begrænset hæftelse, kan du overveje at oprette et ApS.

Held og lykke med din virksomhed!